Vad händer inom hästvärlden nu egentligen?

Är du känslig avråder jag dig från att läsa vidare utan scrolla ner till nästa inlägg.

Varit två mer eller mindre skandaler inom hästvärlden under en kortare tid, händer väl hela tiden men nu börjar folk inse allvaret i det hela...

 

”Ala drunknade i sitt eget blod”

Saras 19-åriga sto plågades till döds av veterinären

VILLE GE HÄSTEN ETT VÄRDIGT SLUT Sara Vänman, 28, ville att hennes sto skulle få ett värdigt slut, istället fick hon se hästen drunkna i sitt eget blod.Foto: Björn Wanhatalo

Sara Vänman, 28, skulle ge sin häst en värdig död - i stället plågades djuret ihjäl.

Veterinären sköt och skar i stoet i 30 minuter medan hästen levde.

– Hon drunknade i sitt eget blod, säger hon.

Sara Vänman hade planerat en behaglig pension för sitt 19-åriga sto Ala. Men på morgonen den 11 mars fick stoet missfall och fostret fastnade på väg ut. Sara ringde den lokala veteri­nären som kom ut till häst­gården i Bodbyn, Umeå.

Tillsammans med veterinären bestämde Sara att det bästa för Ala var att avliva henne.

Men det gick inte som planerat. Giftinjektionen fungerade inte i det kalla vädret. Veterinären rekommenderade då att avliva med bultpistol.

– Vi är vana vid att använda det på de hästar vi tagit bort tidigare. Hon sa att hon inte var så van, men rekommenderade metoden, säger Sara.

Sprang i luften

Sedan plågades stoet i 30 minuter.

Det första skottet fick stoet att falla till marken - springande med benen i luften och blödande ur näsborrarna. Veterinären sköt en andra gång med bult­pistolen.

– Då såg vi att hon sprang ännu mer, hon var vid medvetande, säger Sara.

”Andas i väsningar”

Jordbruksverkets regler säger att när ett djur avlivas med bultpistol ska det också tappas på blod för att ­garantera att det inte bara slagits medvetslöst. Vanligtvis sker det med ett stick i halsen.

Men på stallbacken i Bod­byn skar veterinären ett nästan 30 centimeter långt hål längs Alas hals innan hon använde bult­pistolen en tredje gång.

– Det slutar med att Ala ligger och springer sam­tidigt som hon skär henne och hästen andas i väsningar genom hålet i bogen, ­säger Sara.

Hade inte kompetens

Till slut förblödde stoet på gårdsplanen utanför stallet.

Dagen efter bestämde sig Sara Vänman för att an­mäla händelsen till VAN, ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

– Så här snett får det inte gå. Man blir upprörd, säger Lars Lannek, erfaren veterinär och ledamot i VAN.

Nu har nämnden kommit fram till att veterinären varken hade kompetens för bultpistol eller förblödning. Hon skulle ha låtit bli.

– Vi var synnerligen eniga om utfallet. Samtidigt ska det sägas att det här är det värsta som kan hända en ­veterinär. Det är en väldigt stressig situation, man gör det inte utan hjärtklappning, säger Lars Lannek.

 

Häst hittad svårt skuren i hage

VARBERG. Ett ardennersto har hittats illa skuren i buk och underliv i en hage i Rolfstorp, utanför Varberg.

Stoet vårdas nu på djursjukhus. Ägaren är säker på att någon medvetet har skadat hästen, någon gång mellan tisdag kväll och onsdag förmiddag.

Händelsen är polisanmäld som djurplågeri, uppger lokala medier.

Tidigare i juli har tre hästar hittats skurna i Boråstrakten. Men i nuläget tror polisen att det inte är samma gärningsman.

 

Båda artiklarna kommer från Arbetarbladet.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0